En plats för eldigt politiskta inlägg som varvas med betraktelser, upplevelser och tankar om landsbygden.

onsdag, juni 20, 2007

Jag kan sätta pengar på att det är bättre att bo i Munkfors än i Lund

svar på Fokus undersökning om livskvalitet

Tidningen Fokus presenterade den 15 juni en lista över vilka kommuner som är bäst respektive sämst att bo i. För mig säger Fokus utredning mer om storstadsbors värderingar och prioriteringar än om livskvaliteten i de kommuner som rankas. De tre topplaceringarna på listan kneps av Skånekommuner och sju av de elva första kommunerna ligger kring Stockholm. Längst ner på listan hittar vi ett antal mindre kommuner – ja dit förpassas i stort sett Sveriges alla hålor, mer eller mindre medvetet av Fokus redaktion. Jag hade gärna spenderat min första semesterdag i trädgården om jag inte ansåg att Fokus rankinglista är rent skadlig för svensk landsbygdsutveckling, en fråga som vi i vår förening brinner passionerat för. Undersökningen förtjänar därför ett svar.

Normalt tycker jag inte att man ska bry sig så mycket om den här typen av rankningar, men det finns anledning att titta lite närmare på just den här listan. Kriterierna är utvalda med storstadsregionen som norm och det tragiska är att resultatet tyvärr riskerar att sänka självförtroendet hos lantisar som jag. Invånare i Tierp (plats 269), Högsby (278) och Munkfors (290) som trivs riktigt bra i sina hemorter får nu reda på av Fokus att de har fel och borde vara missnöjda med sin kommun.

Vad har då Fokus tittat på i sin undersökning? Ett av kriterierna är ”miljöskyddade områden”, något som säkert är viktigt i stadsmiljö där ofta naturreservaten är den enda gröna du kan hitta i närheten. Fri från bebyggelse innebär de andningshål för hundägare och motionärer och genom att miljöskydda området kan staten försäkra sig om att inga stadsplanerare förvandlar ytan till parkeringshus.

På landsbygdens däremot finns inte behov att på samma sätt skydda grönområden. De flesta arealer i Sverige är inte ”hotade” av bebyggelse, utan ör och förblir skog och äng. Vi kan vara rätt säkra på att ingen kommer att bebygga alla Jämtländska skogar med köpcentrum och hyreshus de närmsta 25 åren, oavsett om de är skyddade av lag. Små landsbygdskommuner som saknar skyddad natur straffas i Fokus undersökning. Det borde nästan vara tvärtom.

Eller ta en titt på kriterierna ”skattekronor”, ”kommunal skattesats” och ”nettoförmögenhet”. Generellt är lönenivåerna lägre på landsbygden än i storstaden, som följd av att en lägenhet på 105 kvm i Gamleby kostar ungefär hälften av en liknande i Stockholm. Det är även svårt att göra vinster på fastighetsmarknaden för enskilda då priserna på bostadshus står rätt still. De lägre lönerna kombinerat med färre invånare (och därmed bristen på stordriftsfördelar) innebär att små kommuner kan behöva ta ut en högre skattesats för att få ekonomin att gå runt. Enligt SCB:s ”årsbok för Sveriges kommuner” betalar en Nackabo 37.672 kr i skatt årligen mot Munkforsbons 33.438 kr detta trotts att skatten i Munkfors är 2,3 procentenheter högre än i Nacka. Men vad har dessa siffror egentligen för påverkan på livskvaliteten?

Befolkningens spridning i landsbygdskommunerna innebär även att det ofta behövs mindre enheter inom skola och äldreomsorg. Landsbygdsskolor och äldreboende på mindre orter innebär en ökad livskvalitet för barn som kan gå och cykla till sin skola och för äldre som kan stanna i en välbekant miljö även när de behöver mera omsorg. Småskalighet kostar ibland lite mer, men prioriteras på många håll eftersom närheten anses viktig för just livskvaliteten. I Fokus undersökning blir resultatet det motsatta då ”utgifter för skola och äldreomsorg” är två kriterier som gör att dessa merkostnader istället ses som negativa.

Stockholm är Sveriges mediala centrum, här bestäms vad som är inne och ute, rätt och fel, norm och abnorm. Därefter förmedlas bilden över landet. Bilden av att det är i staden allt händer och att det är där man ska vara för att lyckas hindrar invånare i de mindre orterna från att känna sig stolta över just sin identitet. Att unga lämnar sin lilla kommun efter gymnasiet för vidare studier eller upplevelser i större städer är idag naturligt och utvecklande. Men det är inte bra att dessa unga inte tillåts att känna stolthet över den plats som de kommer från bara för att den saknar naturreservat och serveringstillstånd. Det finns stora möjligheter för företagande på landsbygden, men precise som i Stockholm behövs det både entreprenörer och arbetskraft. Utredningar med Stockholmsperspektiv som felaktigt utmålar mindre orter som sämre är inte bara negativt för landsbygdsföretagandet utan även för hela landet.

Man kan misstänka att personalen på Fokus förmodligen själva har valt att bosätta sig i en storstadsregion därför att de värderar storstadens fördelar högre än landsbygdens. Åsikter som säkerligen har påverkat deras val av kriterier för denna högst subjektiva undersökning. Om en tvättäkta lantis valt kriterier för att undersöka ”var det är bra att bo” hade man kanske istället tittat på närheten till den riktiga naturen, avstressande miljöer i vardagen, ren luft, möjlighet till inflytande och allmän trygghet. Då tror jag att kommuner som Munkfors, Högsby, Tierp och min egen kommun Västervik kommit betydligt högre upp på listan samtidigt som Skånekommunerna och Stockholmsförorterna hamnat utanför topp tio.

Fokus har genom listan skapat en riktig ”snackis”, som förtjänar den uppmärksamhet den fått om man bara ser till nedlagd journalistiskt arbete och smart PR-känsla. Men den säger inget om var det är bäst att bo.


Lotti Jilsmo, informationsansvarig och magasinredaktör, Föreningen Ung på Landsbygden - U LAND


Föreningen Ung på landsbygden - U LAND strävar efter att lyfta fram landsbygden som något att vara stolt över, vända på begrepp, fördomar och visa på landsbygdens fördelar - att bo på landet är grymt! U LAND vill vara en motvikt till media och den allmänna uppfattningen som ger bilden av ”att det är i storstaden den händer och det är där man lyckas”. Vi vill att unga ska vara stolta över sin hembygd och över att bo på landet. www.u-land.se

Etiketter: , ,

måndag, juni 18, 2007

Inte direkt något att skryta om...


... men långsamt långsamt börjar jag lära mig hantera Creative Suites olika delar..

Etiketter:

lördag, juni 16, 2007

Ingen solig semster direkt..

Första semesterdagen innebar en ny bottennotering termometern. Jag kände inte ens för att äta frukost ute verandan... det bådar inte gott, men är bra för packningsmoralen.

Förutom att vi åkt 2 turer till Gus hem i utanför Loftahammar och hämtat runt 40 banankartonger kan jag inte påstå att dagen varit vidare händelserik. Hittade ett häfte med gamla skolarbeten från gymnasiet som gjorde att mitt packande tog en paus. Läste bland annat specialarbetet om EMU och funderar på om jag möjligen är mindre balanserad i mina åsikter idag än när jag var 19. Grymt bra, men med ett språk som passar en 40årig byrokrat..

Hittade även ett häfte som jag tog fram till alla som började ettan 1999 - Rookie Boken - där jag beskrevs som förvirrad. Jag som trodde att det var en talang jag utvecklat de senaste åren..


Med de runt 40 nyfunna kartongerna så finns det inte längre några undanflykter.
Det är bara att börja stuva..


Ställningen mellan LoHi och FreddeB i kartongkampen är 28-0

Etiketter:

fredag, juni 15, 2007

Framtiden är inte här - än

Fick ett mail här om dagen men utropstecken efter varje mening. Utropstecken och STORA BOKSTÄVER!!! För mig är det som att personen står framför mig och skriker. Fruktansvärt otrevligt helt enkelt och något som får min klena natur att bli upprörd.

Dagen efter publicerades en insändare av ”mediamogulen” Gustav Lagercrantz i VT. GL anser att det är dags att göra om kommunwebben till ”ett medborgarforum” där alla kan delta och debattera sophämtning och barnomsorg. Och ja det låter ju bra, om det inte vore för

  1. LG själv säljer tjänsten som han använder VT’s debattsida för att marknadsföra. Programvaran för ”medborgarinflytande vi webben” är tydligen inte helt gratis heller, minst sex nollor kostar det. Killen pratar alltså helt i egen sak.
  2. Internet är inte moget. Det visar sig när:
    1. vuxna människor (och unga) gömmer sig bakom synonymer som ”en som såg” ”vän av ordning” och klassikern ”skattebetalare” och skyddade av anonymiteten förvandlas vanliga svenssons till förstaklassiga mobbare, gnällpellar och skvallerkärringar.
    2. rättshaverister, tokstollar och allehanda galningar får en arena att leka på som kommer engagera dom likt ett heltidsjobb
    3. få verkar kunna uttrycka sig nyanserat i skrift, vilket skapar fler missförstånd än nödvändigt. Ingen håller med någon annan, då alla vill skriva sin åsikt och göra det tydligt. Kombinerat med att folk glömt bort reglerna om ”Spunkt.” (Stor bokstav och punkt.) Alltså inte versaler rakt igenom och utropstecken. Man blir arg på varandra i onödan.
    4. två kommuner i länet har lagt ner sina medborgarsidor. Varför? Personangrepp och osakliga debatter.

Ska vi ha en lägga en sjuhelvetes massa pengar på att skapa ett webbforum, som vi sedan måste bemanna med en moderator (som sållar bort de värsta koskitarna) för att inte debatten ska spåra ut?

Är en sådan tårtkastningskanal verkligen något som vi vill ha på kommunwebben? Vilken bild av västervik kommer det förmedla? Härligt turiskommun vid havet, med stora utvecklingsplaner och sjunkande arbetslöshet – och med gnälliga invånare som gömmer sig bakom taskiga alias?

Jag har mycket lättare för att tycka om allehanda demonstranter som öppet på gator och torg basunerar ut sina mer eller mindre genomtänkta åsikter – än det pack som i skydd av tangentbordet ägnar sig åt grova personangrepp i yttrandefrihetens namn.

Debattforum på nätet kommer att vara en viktig del av demokratin. Men inte än. Först måste svenssons våga stå för det som de skriver och inte fegt gömma sig bakom gardinen.

Jag längtar dit.

- pip -

Första festivalen sen 1999 som jag missar. Helt utan saknad. Hade till och med glömt bort den lite tills Jytte ringde igår och frågade om jag var hemma – ”neaaa” sa jag, som stod i solen utanför kontoret. När hon då sa ”Så du är här?” kom jag på att det visst händer något stort i den lilla småländska orten den här helgen.

- pip -

Packade fyra lådor idag till norska Magnet på högsta volym. Inte ens den fantastiska festivalmusiken fick mig att längta västerut ”Du har blivit vuxen” sa Gus på lunchen.. jo.. det är väll så..

- pip -

Njuter av min första semesterkväll med en burk Småland och favoritdoktorn House på tv. Det här kommer bli en bra semester..

- pip -

Vad gör man egentligen på länsstyrelsen – frågar sig Anders och Måns på SVT. Ingen av de som de frågade på stan visste, och det enda man kunde komma överens om var att ”man tar lunch” och att de talar baklänges…

Jag har själv frågat mig detsamma länge.


Etiketter: , , , ,

onsdag, juni 13, 2007

Ängen är slagen.. nästan..



I Morse när jag fortfarande strosade runt med John Blund sand i ögonen hörde jag något som var för mig ovanligt. Det var någon som klippte gräset. Hos oss! Då vår hyresvärd inte allt för ofta uppmärksammar huset på storgatan och ingen av oss fått uppdraget (eller tagit det) att slå gräset (vilket föresten nästan är omöjligt med den leksaksklipparen som finns att tillgå).

Men det var alltså någon som klippte gräset...

Etiketter:

tisdag, juni 12, 2007

Alternativa lösningar och överinterligent tv

Den stora 35 gruppen (de fem majoritetspartierna i Västervik) hade stormöte igår kväll. På agendan stod budgeten för de kommande tre åren och stämningen var väll allt annat än munter. Kommunals mycket välförtjänta löneförhöjningar, som resultat av avtalsrörelsen, har gjort att det finns mindre pengar än beräknat i kommunens kassakista. (Hur man i huvudtaget kunde tro att avtalsrörelsen skulle stanna på 2,8 är för mig en gåta – då vi sedan länge är inne i en högkonjuktur..) Till det kommer investeringarna för Holliday Klabb (som man säger här i Tjust), insats i infrastruktur, mer kollektivtrafik och ditten och datten.

Självklart diskuterades vilka nerdragningar, besparingar och utförsäljningar som skulle kunna göras – och här följer mina förslag:

  • Spar in på Trivseltekniker aka. gatusopare – erbjud gratis parkering till alla som plockar upp minst tre glasspapper eller två ölburkar under sin centrumvisit
  • Låt eleverna bygga om sin egen skola – en ypperlig möjlighet till gratis arbetskraft och tidigt yrkesutbildning
  • Ta bort alla datorer – de kostar att köpa in, krånglar hela tiden, drar dyr ström och skapar möjlighet för anställda att maska på jobbet
  • Sälj ut personalutskottet – kanske någon villig att ge en slant för deras kompetens…
  • Sälj ut Blankaholm till Oskarshamn och Edsbruk till Östergötland – kostnader för kollektivtrafik och vägar minskar när Västervik blir rundare. Fortsätter vi sen med Lostahammar, Gamleby, Blackstad, Gunnebo så har vi snart lika stor yta som förebilden Täby.
  • Omvänd trängselskatt på landsbygden – för att få lantisarna att flytta till staden innan vi säljer ut byarna.

sälj ut skiten bara...


- plupp -


För alla er oss som älskat långköraren ”Bregottfabriken” så finns nu alla avsnitt på webben.


- plupp -


Läste till min stora sorg att Studio 60 on sunset strip lades ner efter endast 22 avsnitt. "Dyra tv-produktioner med stora stjärnor är inte välgörenhetsarbete" sa sambon klokt när jag fick ett av mina utfall. Jag kan ändå inte förstå hur serien inte gjort succe i USA , rolig, snabb, spännande. Och inte minst smart. "Det är nog det som är problemet... bara *swiccch*... det handlar ju om att göra högintelektuell komedishow... "


- plupp -


Gjorde ett iq test i förra veckan.. tydligen är jag ett poäng ifrån "mycket överbegåvad" och mensamedlemskap. Vet inte riktigt vad jag ska göra av informationen, men kollegan (som slog mig med 2p) suckade "vad gör jag här.."

Kanske skulle även han tycka om Studio 60...


- plupp -

Förtydligande (behövs tydligen)

och nej.. jag är inte allvarlig om skräpplockninng och dataförbud..


Etiketter: , ,

måndag, juni 11, 2007

Lotti + Studio 60 = pirr i magen


Fredde, min hjälte, har laddat ner och promotat Aaron Sorkins ”nya” serie Studio 60 on the Sunset strip och efter bara fyra kvällar så brände vi igår natt av det 12 avsnittet.

Den fantastiske Bradley Whitford har länge varit en av mina favoriter i ”West Wing” som Josh Lyman och när det då kommer en serie som nästan bara handlar om honom och Matthew Perry så kanske det inte är så förvånande att jag sitter bänkad. (och nej, jag är ingen ”Vänner” fanatiker som är nostalgisk)

När vi igår brände igenom avsnitt 9-12 gick nästan hjärtat itu när Bradlys rollkarraktär Danny kallade till sig Jordan (sin chef) och sa ”I’ve been married twice before, and am a recovering cocaine addict, and I know that that is no woman’s dream of a man, or of a father. Nor the less I believe that I am falling in love for you, If you wanna run I understand, but you better get a good head start for I’m coming for you Jordan.”

Suck.

Har suttit och småkikat på NBCs hemsida idag och kickat på highligts från de första 12, och för första gången lagt till en skrivbordsbakrund som inte föreställer blomster eller landskap – utan ett crew för ”a modern network Tv show”

Alla ni som inte har en sambo som laddat ner program i förväg får helt enkelt vänta tills SVT börjar sända den.. Jag kan knappt vänta tills ikväll..

Etiketter: ,