En plats för eldigt politiskta inlägg som varvas med betraktelser, upplevelser och tankar om landsbygden.

fredag, september 23, 2005

Som albyl till allergiker

Slog upp morgonens DN och kunde inte släppa annonsen med ögonen.

Först tänkte jag ”tror dom jävlarna att vi är korkade?”, men jag sansade mig och kom fram till att de har drabbats av sin egna form av dyslexi. De saknar helt enkelt förståelse för ordet ”dyslexi” .

Dyslexi är ett fonologiskt problem, det handlar om svårigheten att uppfatta nyanser i ljudströmmar och översätta dessa till tecken. Hör man inte att det är dubbel-s i buss, så lämnar man lappar på köksbordet med texten att man måste skynda till ”busen”. Felstavningarna kommer som ett brev på posten, och även felaktiga uttal. Dyslexi innebär inte att man har litet ordförråd, eller har dåligt resultat på högskoleprovets ordförståelsedel.

Annonsen ”Dyslexi – för bara pennan över det du vill förstå” visar att Ydis saknar det som Ydis försöker sälja, ordförståelse. Att ”ordet” sedan presenteras skriftligt på en display, gör det hela nästan bara ännu roligare.

Vad är nästa annons? Sälja plåster till Hiv-positiva ”Om du vet vad som är fel, varför behandla hela kroppen”? Eller sälja rullatorer till dementa ”frihet på fyra hjul”? Kanske hörapparater till alla med dysfasi?


Kanske ska Ydis ta och köpa en sån där penna till sig själva?


Ett annat tips ..


Tack Bill Gates för det röda strecket!

3 kommentarer:

Blogger Check Yourselfish sa...

Skitbra post! Tema, titel, bild, exempel - till och med stavning skitbra! (Smart att köra den i Word först - det borde jag också göra i min blogg...)

16:59

 
Blogger Låtti sa...

denna dyslektiker takar och bokar.

17:22

 
Anonymous Anonym sa...

Fast idén är väl just att när man ser ett ord och inte vet om det är "busen" eller "bussen" som avses, så scannar man det och får en förklaring - varpå man genom sammanhanget kan förstå vilken av de båda betydelserna som avsetts?

Så fungerar ju redan etablerade och populära dyslexihjälpmedel, såsom StavaRätt.

09:55

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida